In Amsterdam zijn er nauwelijks nieuwe Hiv infecties in het afgelopen jaar. Prachtig nieuws!
Angst voor Hiv! Wie leeft er niet mee. Ontmoet je iemand die je leuk vind, is er intimiteit en seks… Oei, condoom, angst en als er geen condoom aan te pas kwam is de angst soms echt ingrijpend. Dat weet ik omdat we de vraag over risico’s bij seks dagelijks krijgen bij het Servicepunt van de Hiv Vereniging. (overigens is die vraag meer op zijn plaats bij SOA AIDS Nederland: https://www.soaaids.nl/nl)
Wat zijn de risico’s nou eigenlijk en hoe zit het met nieuwe hiv-infecties. Stichting Hiv Monitoring houd het allemaal netjes bij. In Nederland leven ongeveer 24.000 mensen met Hiv waarvan slechts 2400 mensen onbehandeld zijn. Die mensen zijn het risico! Onbehandeld kan je het doorgeven, behandeld is het virus zo ver onderdrukt dat je het niet KAN doorgeven. Laat je dus testen en zorg voor zekerheid, samen naar 0 nieuwe infecties!!
Het risico op hiv is dus uiterst klein. Dat weet bijna niemand. De Hiv angst wordt op scholen, in kerken, door ouders en op allerlei manieren gebruikt om seksuele hygiene te bevorderen. Na een voorlichting op een school werd ik gemaand om het goede nieuws wat af te zwakken, door een docent. Die wilde graag dat zijn jongeren ‘goed’ met seks bleven omgaan en hij was bang dat ze teveel gingen experimenteren door het goede nieuws over hiv.
Mijn mond viel open. Als je het over mentale en fysieke gezondheid bij seks wil hebben. Noem het beestje dan bij de naam: Praat over seks, doe het rustig aan. Blijf in contact tijdens het vrijen en wees nieuwsgierig naar elkaars grenzen, respecteer die. Bovenal… GENIET ervan. Maak van Hiv geen boeman.
Deze post is naar aanleiding van nieuws gepresenteerd door de NOS https://nos.nl/l/2491750
en door het uitkomen van het nieuwe rapport van Stichting Hiv Monitoring: https://www.hiv-monitoring.nl/nl/resources/monitoring-report-2022